Το Καρναβάλι

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ

Καρναβάλι είναι η ονομασία της Αποκριάς και ιδίως του εορτασμού της, με τις μεταμφιέσεις και τις άλλες εκδηλώσεις. 

Η περίοδος του Καρναβαλιού προηγείται της Τεσσαρακοστής. Η ημερομηνία της κινητής γιορτής του Πάσχα, κάθε χρονιά είναι εκείνη που καθορίζει τις ημερομηνίες της έναρξης και του τερματισμού των εορτών και των ιεροτελεστιών οι οποίες οριοθετούν αυτές τις δύο περιόδους.

Το Καρναβάλι , αντίθετα με την Τεσσαρακοστή, είναι περίοδος χαρούμενης ηθικής ελευθερίας ή χαλάρωσης, κατά την οποία οι κανόνες του κόσμιου βίου αναστέλλονται προσωρινά. Ο κόσμος ‘γυρίζει ανάποδα’ και βασιλεύει η λησμονιά της καθημερινότητας: τα ταμπού και οι απαγορεύσεις παραμερίζονται και όλες οι εκτροπές επιτρέπονται. Η κραιπάλη και κάποιος βαθμός έκλυσης των ηθών είναι βασικά στοιχεία των εκδηλώσεων ευθυμίας κατά τις ημέρες του καρναβαλιού. Η χρησιμοποίηση σεξουαλικών και ερωτικών συμβόλων συνδυάζεται συχνά με τις παραδοσιακές λαϊκές εκδηλώσεις αυτής της περιόδου.

Οι εορτές του Καρναβαλιού συνδέονται με τον κύκλο των εποχών του έτους : οι άνθρωποι πανηγυρίζουν για την άνοιξη , για το φως που ξαναγεννιέται, για το τέλος του χειμώνα, ο οποίος κρατούσε το φως αιχμάλωτο. Οι μεταμφιέσεις και η χρησιμοποίηση προσωπίδων είναι αναπόσπαστα στοιχεία του καρναβαλιού, όπως επίσης η περιφορά ενός ανδρεικέλου στους δρόμους, την οποία ακολουθεί η θανάτωσή του με πνιγμό, απαγχονισμό ή αποτέφρωση. Το ανδρείκελο αυτό είναι συνήθως ένα γελοίο ‘ανθρωπάκι’, που το αποκαλούν Καρνάβαλο φτιαγμένο από παλιόρουχα γεμισμένα με άχυρα, μέσα στο οποίο τοποθετούνται μερικές φορές κροτίδες ή άλλα πυροτεχνήματα .

Σε παραδοσιακές μορφές αποκριάτικου εορτασμού συνηθίζεται συμβολική κηδεία του Καρνάβαλου ( τον οποίο υποδύεται κάποιος μεταμφιεσμένος), που σημαίνει το τέλος της ανέμελης περιόδου και την έναρξη της Μεγάλης Σαρακοστής.

 

 

 

Παραδόσεις της Σκύρου- Το τριώδι της Σκύρου

 

Οι Σκυριανές αποκριές έχουν τις ρίζες τους στην ελληνική μυθολογία διατηρώντας πολλά στοιχεία του αρχέγονου καρναβαλιού.

Οι πρόχειρες υπαίθριες θεατρικές παραστάσεις και οι απαγγελίες σατυρικών στίχων αποτελούν δρώμενα με ιδιαίτερο ΄χρώμα΄ που μας παραπέμπουν στη Σάτιρα, στον θεό Κρόνο και Πάνα.Ιδιαίτερη έμφαση αξίζει να δοθεί στις παραδοσιακές εκδηλώσεις των μεταμφιεσμένων. Οι πιο ενδιαφέρουσες μορφές είναι ο ΄Γέρος΄, η ΄Κορέλα΄, ο ΄Φράγκος΄.

ΤΟ ΔΡΩΜΕΝΟ ΓΕΡΟΥ- ΚΟΡΕΛΑΣ

Ο “Γέρος”, είναι ο κορυφαίος της ομάδας. Φορά στο πάνω του μέρος με μαλλιαρή μαύρη κάπα, ίδια με προβιά τράγου, στη μέση του είναι κρεμασμένα 50-80 κουδούνια του κοπαδιού, και στο πρόσωπο φοράει μάσκα από προβιά μικρού γιδιού.

Από τη μέση και κάτω φορεί το τσοπάνικο πανωβράκι, τις τροχαδόκαλτσες και τα παραδοσιακά «τροχάδια». Κρατά στο χέρι του το τσοπάνικο στραβοράβδι και περπατά με τέτοιο τρόπο ώστε τα κουδούνια να βγάζουν δυνατό ήχο.

Η ‘Κορέλα’ (κορούλα, κόρη) συνοδεύει τον ‘Γέρο’. Αυτός είναι νέος , ντυμένος με σκυριανή γυναικεία φορεσιά . Φορά κι αυτός τροχαδόκαλτσες και τροχάδια. Στο πρόσωπό του υπάρχει μάσκα ίδια με του «Γέρου», από τομάρι μικρού κατσικιού και στο χέρι κρατά ένα μαντήλι.

Ο ‘ΦΡΑΓΚΟΣ’

Ο ΄Φράγκος΄ φορά ευρωπαϊκό παντελόνι. Στη μέση του στο πίσω μέρος του σώματός του έχει κρεμασμένη μια κουδούνα. Στο πρόσωπο φορά μάσκα και στο χέρι κρατά μια μπουρού.

Οι τρεις αυτές κωμικές μορφές αφού πρώτα επισκεφτούν όλα τα συγγενικά σπίτια ανεβαίνουν στο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, όπου προσκυνούν την εικόνα του Αγίου και χτυπούν την καμπάνα χαρμόσυνα.

Το καρναβάλι της Σκύρου μένει αξέχαστο σε εκείνους που επισκέπτονται το νησί τις Απόκριες. Ο επισκέπτης συμμετέχει σε μια υπέροχη γιορτή μέσα από την οποία έρχεται σε επαφή με το παρελθόν, διώχνει τις έννοιες της καθημερινότητας και υποδέχεται την Άνοιξη με χαρά και ξεγνοιασιά. Το νησί καλεί όλους εκείνους που θέλουν να βιώσουν το πνεύμα και το ξεφάντωμα του σκυριανού καρναβαλιού κι ας είναι ακόμα χειμώνας!!!!Το νησί είναι ….παντός καιρού ! 

 

Πηγές
 • «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ» (ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ)
 • ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ «ΠΑΠΥΡΟΣ ΛΑΡΟΥΣ ΜΠΡΙΤΑΝΙΚΑ»
 • ΜΑΝΟΣ ΦΑΛΤΑΙΤΣ
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
 • Το νησί της Σκύρου +

  Η χώρα της Σκύρου είναι έδρα του ομώνυμου δήμου, της επαρχίας Καρυστίας, του νομού Ευβοίας. Στο δήμο ανήκουν επίσης τα χωρία Λιναρία, Λουτρό (-ν), Τραχύ, οι οικισμοί Ασπούς, Κυρά Παναγία,Αχερούνες, Μελά και οι νησίδες Σαρακήνικο και Σκυροπούλα. Περισσότερα
 • Σκύρος : Νησί της Έμπνευσης & της Παράδοσης. +

  Ο Γιώργος Θεοτοκάς γράφει : «Η Σκύρος μ’ έσωσε. Είτανε εκείνο που μου χρειαζότανε παραπάνω από κάθετι, το δυνατό μαστίγωμα της ψυχής … Περισσότερα
 • Σκύρος : Αξιοθέατα +

  Πάνω από την χώρα, στην κορυφή του βράχου, δεσπόζει το Βυζαντινό φρούριο, που είναι κτισμένο στη θέση της αρχαίας ακρόπολης του 5ου π.Χ. αιώνα. Περισσότερα
 • Σκύρος : Λαϊκή Τέχνη +

  Η Σκύρος είναι από τα νησιά στα οποία αναπτύχθηκε αξιόλογη λαϊκή τέχνη, γι’ αυτό και ασχολήθηκε με αυτήν πολύ νωρίς η Αγγελική Χατζημιχάλη. Τα προϊόντα της σκυριανής βιοτεχνίας έγιναν ευρύτατα γνωστά, ώστε πολλές φορές κάθε ανάλογο καλλιτεχνικό δημιούργημα να αποκαλείται σκυριανό. Περισσότερα
 • Ιστορική Αναδρομή - Αρχαιότητα +

  Η Σκύρος ονομαζόταν παλαιότερα Πελασγία ή Δολοπία ή Νήσος των Μαγνήτων και είχε αρχικά κατοικηθεί από Κάρες, Πελασγούς και Δόλοπες. Η σημερινή της ονομασία αποδίδεται είτε στους Φοίνικες είτε στη λέξη σκίρρον (= γύψος). Περισσότερα
 • 1
 • 2
 • 3